ماهنامه شماره 23 (تير ماه 1396)
مقدمه
يك زنجيره توليد و يا يك شبكه منطقي، سيستمي هماهنگ از سازمانها، مردم، فرايندها، اطلاعات و منابع است كه به نحوي درگير ردوبدل كردن محصولات و خدمات بهصورت فيزيكي و يا مجازي از توليدكننده به مصرفکننده هستند. فرايندهاي زنجيره توليد در تغيير شكل مواد خام و تبديل آنها به كالاي نهايي بهطوریکه قابل تحويل به مشتري باشد، خلاصه میشود. بهطورکلی براي هماهنگ كردن بخشهای مختلف و انتقال اطلاعات از نقطههای به نقطه ديگر در زنجيره توليد به روشي برای مديريت زنجيره توليد نياز است كه هدف از آن برآورده كردن نیازمندیهای مشتريان بهطور كامل از طريق استفاده مؤثر از منابع (ظرفيت توزيع، ليست موجودي و كارگران) است. در راستاي مديريت زنجيره توليد، مديريت انبار بهعنوان يكي از کلیدیترین بخشها مطرح میشود. سیستمهای مديريت انبار این امکان را فراهم میکنند كه بتوان بهمنظور حداكثر استفاده از فضاي انبار، گردش موجودي انبار در بخشهای مختلف را كنترل كرده و يا از رهنمودهاي هوشمندانه در برداشت كالا استفاده نمود و درنهایت محصولات را در مكان درست خود قرارداد. همچنين اين سیستمها میتوانند بهراحتی ليست موجودي كالاها را با استفاده از اطلاعات بلادرنگ از وضعيت هرکدام از آنها بهروز كنند. كار با چنين سیستمهایی نياز به تجربه شخصي نداشته و بهصورت هوشمندانه عمل میکنند. سیستمهای مديريت انبار امروزي اغلب تکنولوژیهای جمعآوری خودكار شناسهها نظير اسكنرهاي باركد، كامپيوترهاي سيار، شبکههای بيسيم و علیالخصوص RFID را به كار میبرند تا امكان مشاهده دقيق جريان محصولات در انبار فراهم شود. در سیستمهای اخير ابتدا دادهها جمعآوری میشوند و سپس تحت يك انتقال بيسيم به پايگاه داده مركزي فرستاده میشوند. پس از گذر از اين مرحله، پايگاه داده میتواند گزارشهای مفيدي درباره وضعيت كالاها در انبار به كاربر ارائه دهد. بسياري از سیستمهای مديريت انبار شامل يك سيستم برنامهریزی منابع سازماني و يا يك بسته شمارش هستند. چنين سیستمهایی داراي روشي خودكار براي دريافت موجودي، پردازش سفارشها و انجام امور لازم در رابطه با كالاهاي برگشتي هستند. به علت رشد روزافزون سیستمهای RFID در جهان و فوايد و منافعي كه اين تكنولوژي در زمينه مديريت انبار براي كاربران خود به ارمغان آورده، در اين مقاله سعي شده كه بيشتر به سیستمهای مديريت انبار با بهکارگیری قابلیتهای RFID پرداخته شود.
بازبيني تكنولوژي
RFID از سیگنالهای راديويي براي ردوبدل كردن دادهها بين برچسب (كه اغلب انتقالدهنده/پاسخدهنده ناميده میشود) و یک وسيله باقابلیت خواندن و نوشتن (كه اغلب رمزخوان و يا جستجوگر نامیده میشود) استفاده میکند. برچسبها شامل يك تراشه انتقال بیسيم و يك آنتن هستند كه داخل محفظهای قرارگرفته و به اشيائي كه میخواهند شناسايي و کنترل شوند، متصل میشوند. برچسبها میتوانند بهصورت فعال باشند كه در این صورت انرژي لازم براي انجام عملياتشان را از طريق باتري موجود بر روي برچسب تأمین میکنند و میتوانند بهصورت غيرفعال باشند كه در اين صورت انرژي موردنیازشان را با استفاده از نيروي امواج ارسالشده توسط رمزخوان به دست میآورند. برچسبهای فعال داراي برد خوانايي بيشتري بوده و براي كاربردهايي نظير پيگيري اشياء و تعيين بلادرنگ مكان اشيا بسيار مناسب هستند. برچسبهای غيرفعال داراي برد خوانايي كمتر، اندازه کوچکتر و قيمتي كمتر نسبت به برچسبهای فعال بوده و براي كاربردهاي زنجيره توليد بسيار مناسب هستند در شکلهای زیر نمونهای از يك برچسب و رمزخوان RFID ديده میشود.
معمولترین نوع برچسب براي مديريت انبار و مراكز توزيع كالا، برچسبهای هوشمند هستند كه بر روي کارتنها و پالتها نصب میشوند. يك برچسب هوشمند معمولي داراي يك برچسب RFID است كه همراه با متن و باركد بهمنظور ايجاد سازگاري با سیستمهای متداول قبلي بر روي كاغذ برچسب چاپ میشود. تراشه و آنتن برچسب در داخل محفظهای قرار میگیرند كه از آنها در برابر فشار و دماي شديد، حلالها و ساير شرايطي كه باركدها در برابر آن نمیتوانستند مقاومت كنند، محافظت میکند. رمزخوانهای RFID داراي آنتنهایی براي ارسال و دريافت سیگنالها، يك پردازنده براي رمزگشايي اطلاعات برچسب و تعدادي نرمافزارهای اضافي براي پردازش پيشرفته دادهها هستند. آنتنها ممكن است كه جدا از پردازنده قرارگرفته و بهمنظور انعطاف بيشتر براي يافتن مكان مناسب از طريق كابل به رمزخوان متصل شوند. نمونهای از يك آنتن RFID در شكل زیر نشان دادهشده است كه بهصورت گيت است. انواع گوناگوني از رمزخوانها وجود دارند. از رمزخوانهای سيار معمولاً بر روي كامپيوترهاي دستي و يا بهصورت نصبشده بر روي وسايل نقليه استفاده میشود. رمزخوانهای ثابت هم اغلب در دربهای ورودي و يا بر روي نقالههای انتقال كالا در کارخانههای توليدي مورداستفاده قرار میگیرند.
در تکنولوژی RFID نيازي به وجود يك خط مستقيم ديد براي ايجاد ارتباط بين برچسب و رمزخوان نيست. اين امر سبب میشود كه برچسبها از زواياي مختلف و حتي از درون بستهبندی هم قابلشناسایی باشند. رمزخوانها همچنين میتوانند چندين برچسب را بهطور همزمان شناسايي كنند. از مشخصههای ديگر تكنولوژي RFID كه آن را براي استفاده در انبارها و مراكز توزيع مناسب میسازد، برد خوانايي آن است. برچسبهای غیرفعال بسته به نوع ساخت برچسب، نوع طراحي آنتن، فركانس و سایر متغيرها، میتوانند از فواصل بسيار نزديك تا فواصل دور حدود 20 فوت هم خوانده شوند. برچسبهای فعال داراي برد بيشتري بوده و اغلب براي مديريت مکانهای بزرگ و پيگيري اشياء بزرگ مورداستفاده قرار میگیرند. بهطورکلی در انجام يك پروژه RFID بايد به نكات و مسائل مختلفي توجه كرد. بهعنوانمثال براي دستيابي به يك برد خوانايي خاص بايد مسائلي نظير فركانس، محدودیتهای ایجادشده براثر نويز و تداخل و غيره را موردبررسی قرارداد. يكي از مقدماتیترین گامها در پیادهسازی مطلوب يك پروژه RFID، انتخاب درست فركانس عملياتي است كه با توجه به اهميت اين موضوع، در بخش بعد به بيان ویژگیهای دو طيف فركانسي معمول مورداستفاده در مديريت انبار و مراكز توزيع پرداخته میشود.
فركانس مناسب براي مديريت انبار و مراكز توزيع با استفاده از RFID کدام است: UHF یا HF؟
يكي از مهمترین مسائل در پیادهسازی فناوري RFID در انبارها كه اكثر مصرفکنندگان با آن مواجه میشوند، مسأله انتخاب فركانس عملياتي مناسب براي عملكرد صحيح اين فناوري با توجه به شرايط محيطي و نیازمندیهای كاربرد موردنظر است. با توجه به اینکه مرحله انتخاب فركانس در پروژههای RFID از اهميت ویژهای برخوردار است در اين بخش بهمرور مشخصههای دو فركانس معمول مورداستفاده در اين كاربرد میپردازیم.
دو فرکانس HF و UHF از پركاربردترين فرکانسها در زمينه انبارداري هستند كه با توجه به امتيازات و نقاط ضعف هر يك، میتوان نوع مناسب را انتخاب كرد. بهطورکلی HF از سابقه طولانیتری نسبت به UHF برخوردار است اما با ورود UHF به كاربردهاي صنعتي و با توجه به امتيازات آن، روزبهروز بر محبوبيت آن افزوده میشود. مسأله انتخاب يكي از اين دو طيف فركانسي در كاربردي همچون انبارداري كه بحث حاضر نيز حول اين محور است، يكي از مسائل اساسي است كه انجام آن پايه و اساس كليه چالشهای پیادهسازی نظير انتخاب تجهيزات سختافزاری و رفع تداخلات و مشكلات ناشي از آن و بسياري از مسائل مشابه خواهد بود. بهمنظور طراحي و پیادهسازی يك نمونه عملي بايد تمام جوانب كار را در نظر گرفت. اگر به موجودي هر انبار بهصورت كلي و جزئي نگاه كنيم، میتوان كليات را بهصورت بستههای بزرگي نظير كانتينرها و پالتها و کارتنها و جزئيات را بهصورت اشياء و كالاهاي موجود در انبار در نظر گرفت. براي كنترل هرکدام میتوان، به يك طيف فركانسي جداگانه فكر كرد. بهطورمعمول از UHF در كنترل بستههای بزرگي همچون پالتها و كانتينرها و از HF براي كنترل اشياء و كالاهاي انبار استفاده میشود؛ اما ذكر اين نكته ضروري است كه استفاده از طیفهای فركانسي مختلف در يك مكان مستلزم استفاده از زیرساختهای متفاوت و قطعات و تجهيزات جداگانه است. بنابراين طبيعي به نظرمی رسد که با انتخاب يك طيف فركانسي، ديگر نيازي به دو نوع زيرساخت نخواهد بود و درنتیجه اين امر منجر به كاهش پيچيدگي و افزايش كارايي و درجه اطمينان خواهد شد. برخلاف رأی اكثر صاحبان صنايع و مصرفکنندگان RFID كه معتقد به استفاده از هر دو نوع فركانس مورداستفاده در زمينه انبارداري هستند، به نظر میرسد كه باکمی دقت و توجه میتوان از فركانس UHF براي كنترل اجزاء و كليات در انبار استفاده نمود. از مزاياي UHF میتوان به موارد زير اشاره كرد:
- قابليت استفاده بر روي بستههای حاوي مايع و داخل مايع.
- قابليت كار با غير فلزات كه براي بالا بردن بهرهوری از فلزات استفاده میشود.
- تمركز آسان براي كنترل برد خوانايي لازم براي اشياء کوچکتر
- استفاده از برچسبهای کوچکتر باقابلیت انعطاف زياد
- سطح امنيتي مشابه با HF
- خوانده شدن برچسبها از فواصل بسيار دور و بسيار نزديك (حتي در حالت تماس مستقيم)
- مقاومت در برابر نويز
- سرعت بيشتر نسبت به HF در خواندن برچسبها
- عدمتغییر خواص شيميايي مواد در اثر امواج فركانس UHF
RFID چگونه در انبارداري و عمليات مراكز توزيع به كار میرود؟
RFID میتواند در بسياري از فرايندهاي مديريت موجودي در انبارها و مراكز توزيع كالا كه شامل دريافت كالا از خارج از انبار، قراردادن كالا در انبار، برداشت كالا از انبار و حمل كالا به خارج از انبار است، مورداستفاده قرار گيرد. RFID از پتانسيل بالايي براي بازگشت سرمايه در كاربردهايي برخوردار است كه از مزاياي RFID بهطور كامل در جهت غلبه بر محدودیتهای پيشين بهمنظور ايجاد فرايندهاي تجاري جديد استفاده میکنند. RFID قادر به شناسايي اشياء در مکانها و شرايطي است كه ساير فناوریها با كاربردهاي مشابه از انجام آن ناتوان هستند. عواملي چون توانايي ايجاد رمزهاي منحصربهفرد، شماره شناسه امن بر روي برچسبها، عدم نياز به خط مستقيم ديد براي شناسايي اشياء، توانايي شناسايي اشياء از فواصل دور و بسياري از فوايد ديگر سبب شده است كه اين فناوري از سايرين متمايز شده و امكان نظارت كامل بر موجودي را چه در انبار و چه در زنجيره توليد فراهم نمايد (از اصطلاح كارتن و پالت در اين مقاله زياد استفاده میشود. به همين دليل در شكل زیر تعدادي كارتن و پالت و نحوه برچسب خوردن آنها براي آشنايي با اين اصطلاحات انبارداري نشان دادهشده است)
بخشهای زير بهطور خلاصه و مختصر به توضيح نقش RFID در فرايندهاي انجامشده در انبار و مراكز توزيع پرداختهاند.
دريافت كالا از خارج از انبار
اگر چنانچه اثبات شود كه با استفاده از RFID میتوان هزينه نيروي انساني در بخش دريافت كالا را كاهش داد، سازمانهایی كه تمايل به دريافت كالاهاي برچسب خورده از طرف توليدكنندگان دارند، بیشازپیش از RFID استفاده خواهند كرد. در ورودي انبار به هنگام دريافت كالا، کارتنها و پالتهایی كه خالي باشند و يا بار موردنظر در آنها موجود نباشد بهطور خودكار توسط رمزخوان ثابتي كه در درب ورودي قرار دادهشده است و يا توسط رمزخوان سياري كه بر روي جرثقيل نصبشده است، شناسايي میشوند.
رمزخوانهای نصبشده بر روي جرثقيل ازاینجهت كه میتوانند در بخشهای مختلف يك انبار استفاده شوند، مفيد میباشند. درصورتیکه رمزخوانهای ثابت فقط میتوانند حوزه محدودي (فقط محدوده درب ورودي) را كنترل كنند.
پسازاین كه ارتباط بين برچسبهای کارتنها و پالتها و رمزخوان مذكور برقرار شد، دادههای موجود بر روي برچسبها خواندهشده و به نرمافزار مديريت انبار ارسال میشوند، سپس اين نرمافزار پايگاه داده را با دادههای جديد بهروز میکند. اين سيستم نرمافزاری سبب میشود كه سفارشها مشتريان بهراحتی و با دقت مطابق خواسته آمادهشده و در اختيارشان قرار گيرد. همچنين اين سيستم قادر است با اطلاعاتي كه به بخشهای مختلف ارسال میکند اين امكان را فراهم نمايد كه يك كالا بدون توجه بهنوبت و بنا بر ضرورت با سرعت انتقال داده شود، درحالیکه ساير كالاها بايد ذخیرهشده و مرحلهبهمرحله جابهجا شوند. اگر از سيستم باركد براي اين مرحله استفاده شود، همه كالاها بايد جزءبهجزء اسكن شده و توسط اسكنر موردبررسی قرار گيرند، كه مسلماً این کار بسيار وقتگیر و هزینهبر خواهد بود.
قرار دادن كالاها در انبار
RFID با اختصاص يك شناسه مكان به كالاهاي ذخیرهشده در انبار، دقت فرايند قرار دادن كالاها در انبار را افزايش داده و شناسايي و برداشت كالا از انبار را تسهيل میکند. در اين مرحله هنگامیکه کارتنها و پالتها بهصورت فيزيكي در داخل انبار قرار میگیرند، يك رمزخوان RFID كه بر روي جرثقيل حمل كالاها نصبشده است، میتواند بهطور خودكار كد مكان را از برچسب ثابتي كه براي شناسايي آن محل خاص نصبشده است دريافت كرده و ثبت كند. همچنين همزمان با اين عمل شناسههای کارتنها و پالتهای مستقر در آن مكان را هم ذخيره میکند. سيستم با استفاده از اين اطلاعات از هدر رفتن زمان بهمنظور تعيين مكان كالاها و شناسايي آنها با استفاده از باركد جلوگيري كرده و امكان ارسال کد اشتباه را به حداقل میرساند.
امنيت و مستندسازي
اصل خواندن اطلاعات مكاني با استفاده از RFID میتواند به نمايش خودكار اطلاعات مكاني كالاها تغيير يابد. ين كاربردي از RFID نيازمند يك رمزخوان ثابت است كه همواره يك مكان خاص نظير درب ورودي و بخش مهمي از انبار را بازبيني كند. در اين كاربرد، سيستم بايد بتواند مکانهای انتخابشده توسط كاربر، علیالخصوص مکانهایی را كه ازنظر امنيتي بايد بهشدت تحت مراقبت باشند، نمايش داده و ميزان موجودي كالا و يا زنجيره حفاظت را كنترل كرده و براي آن مستنداتي را تهيه كند. بهعنوانمثال میتوان يك بازبيني تماموقت توسط RFID براي يكي از مکانهای مهم انبار كه امكان دزدي كالاهاي باارزش از آن زياد است، ترتيب داد. رمزخوانهای ثابت همچنين میتوانند براي تهيه مستنداتي از روند توليد كالاهاي فاسد شونده تا زماني كه كالاها براي حمل از انبار خارج میشوند، استفاده شوند.
برداشت كالاها از انبار
همانند مرحله قرار گرفتن كالاها در انبار، RFID در اين مرحله هم میتواند تا حدودي بهصورت عاري از خطا عمل نمايد. در اين مرحله كالاها بهطور خودكار بهوسیله رمزخوان نصبشده بر روي جرثقيل و يا ساير وسايل سيار RFID بهعنوان كالاهاي برداشتشده ثبت میشوند و اين نقلوانتقالها توسط سيستم مديريت انبار و يا سيستم مديريت سفارشها بهمنظور تأييد كالاهاي برداشته شده بر طبق ليست سفارش، كنترل میشوند.
كالاهاي برچسب خورده همچنين بهطور خودكار به پالتي كه آنها را جابجا میکند، بهصورت منطقي مرتبط شده و از اين طريق، ديگر نيازي به اسكن كردن هر يك از کارتنها در حین آماده كردن پالت نخواهد بود. هنگامیکه از رمزخوانهای نصبشده بر روي جرثقيل براي شناسايي كالاها و مکانها استفاده میشود، ديگر لازم نيست كه تعداد زيادي از كارگران براي اسكن كردن باركدها در جهتي كه قابلخواندن توسط اسكنر باشند قرار گيرند و ازاینجهت در وقت صرفهجویی میشود. به كار بردن رمزخوانهای RFID كه بر روي وسايل نقليه بهمنظور ارزيابي SKU[1] ها و ارزيابي كمي کارتنها نصب میشوند، در بسياري از کارخانهها و مراكز توليدي نياز به فرايندهاي اطمينان از كميت را از بين خواهند برد.
حمل كالاها به خارج از انبار
RFID میتواند به ارزيابي بارهايي كه توسط پالتها حمل میشوند پرداخته و دقت حمل بار را بهبود بخشد. در اين مرحله يك پالت از کارتنهای برچسب خورده میتواند توسط يك رمزخوان در درب خروجي كه متصدي ندارد و يا توسط يك رمزخوان نصبشده بر روي جرثقيل و يا حتي يك رمزخوان سيار دستي شناسايي شوند. پسازآن دادههای خواندهشده، به سيستم مديريت سفارشها و يا سيستم مديريت انبار ارسال میشوند تا سيستم مطمئن شود كه هيچ كارتني جا نیفتاده و مقدار موجودي کارتنها صحيح است و مشكلي در حمل بار وجود ندارد. همچنين اين دادهها میتوانند براي توليد برچسب حمل پالت استفادهشده و اطلاعات لازم براي تهيه اخطار حمل پيشرفته[2] را نيز فراهم كنند. سپس يك عمليات اسكن در خروجي انبار انجام میشود تا اطلاعات بهروز شده و كالاهايي كه در حال خروج هستند از ليست موجودي انبار حذف شوند. درنهایت RFID میتواند حتي براي ارزيابي تريلرهاي حمل كالا درصورتیکه به برچسبهای RFID مجهز شده باشند نيز به كار رود.
پيگيري كالاها
يكي از فوايد مهم RFID پيگيري كانتينرهاي حاوي كالا است. با استفاده از برچسبهای RFID كه بر روي پالتها و ساير وسايل حملونقل كالاها نصب میشود، میتوان جابجايي آنها در محدوده خاصي كنترل كرده و به نحوي محمولههای يك مشتري خاص را پيگيري نمود. در اين مقطع پيگيري وسايل تنها به كانتينرهاي حاوي كالا محدود نمیشود و جرثقیلها و ساير تجهيزات حمل كالا هم میتوانند مورد پيگيري قرار گيرند. علاوه براين، با استفاده از اين روش، سازمانها میتوانند يك فونداسيون اطلاعاتي قوي و دقيق براي استفاده مجدد از وسايلي كه از انبارها و يا از محوطه انبار خارج میشوند، پیریزی كرده و آنها را بهگونهای كارا مديريت كنند. بهعنوانمثال فروشگاه Marks & Spencer در بريتانياي كبير بيش از 4.5 ميليون از محصولاتش را از اين طريق مورد پيگيري قرار داده است. اين فروشگاه از كامپيوترهاي LXE MX5 براي خواندن برچسبهای RFID در هنگام ورود به/خروج از مراكز توزيع استفاده میکند. سازمانها با پيگيري دقيق مكان وسايل در انبار و زنجيره توليد، میتوانند برنامهریزی امور خود را بهبود داده، كارايي را افزايش دهند و درنهایت در هزينه صرفهجویی كنند. از اين طريق یکروند کاملاً ايمن براي افزايش دسترسي به وسايل و امكانات موجود فراهمشده و ديگر وسیلهای گم نمیشود. اين كار به افزايش كارايي مديريت وسايل و ابزارها كمك میکند. در اكثر مواقع تجهيزات و امكانات باارزش زياد و يا محمولههای حاوي اجناس قيمتي با برچسبهای فعال RFID پيگيري میشوند، زيرا هزينه خريد برچسبهای فعال بسيار كمتر از ضرر ناشي از دزديده شدن و از دست دادن اين وسايل و اجناس خواهد بود. در شكل زیر شاهد فرايندهاي خودكار براي كنترل موجودي در انبار هستيم.
ارائه يك نمونه عملي از كاربرد RFID در مديريت انبار و انبارداری
شركت Gillette بهعنوان يكي از شرکتهای بزرگ در سرتاسر دنیا، در زنجيره توليد خود از تكنولوژي RFID استفاده كرده و بر اين باور است كه اين فناوري منافع زيادي را برايش به ارمغان خواهد آورد. شركت Gillette در سال 2003 طي يك دوره آزمايشي به استفاده از اين تكنولوژي در بخش بستهبندی محصولات خودپرداخت. در اين بخش، برچسبهایی كه حاوي كدهاي الكترونيكي منحصربهفرد هستند بر روي کارتنها و پالتها نصب میشوند. شركت Sonoco با Gillette در بخش بستهبندی همكاري میکند. در اين بخش محصولات در کارتنهای مقوايي قرار دادهشده و يك برچسب هوشمند بر روي آنها نصب میشود. هر بار كه يك پالت با تعدادي كارتن پرشده و آماده انتقال به بخش بعد میشود، شركت Sonoco یک برچسب هوشمند بر روي پالت نصبکرده و يك شماره شناسه منحصربهفرد به همراه يك كد الكترونيكي را بر روي هر يك از کارتنها و فرم سفارش مربوط به پالت موردنظر مینویسد. سپس پالت از داخل يك تونل كه متصلکننده بخش بستهبندی به مركز توزيع است، عبور میکند. هنگامیکه هر پالت وارد مركز توزيع میشود، يك رمزخوان RFID در محل ورودي، بهصورت خودكار كد الكترونيكي مربوطه را خوانده و آن را به نرمافزار مديريت انبار با عنوان Provia Viware ارسال میکند. اين نرمافزار كدهاي الكترونيكي مرتبط به هر پالت را با هشداردهنده حمل پيشرفته مقايسه كرده و اگر باهم تطابق داشتند، بهطور خودكار محتويات پالت را به ليست موجودي مركز توزيع مربوطه اضافه میکند و سپس دستوراتي را مبني برمکانی كه پالت بعدازاین مرحله بايد به آن انتقال داده شود به كارگران میفرستد. اين فرايند حدود 5 ثانيه طول میکشد كه در سيستم قبلي كه از RFID استفاده نمیشد، اين فرايند حدود 20 ثانيه به طول میانجامید. علت اين اختلافزمانی چشمگیر كنترل پالتها با استفاده از سيستم باركد و همچنين بهروز كردن ليست موجودي بهصورت دستي است. پسازاین مرحله بهمنظور خارج كردن بستهها از مركز توزيع از يك جرثقيل مجهز به سيستم RFID استفاده میشود. رمزخوان نصبشده بر روي جرثقيل با استفاده از نرمافزار مديريت انبار به اپراتور مسئول كمك میکند تا کارتنها و پالتها را مطابق ليست سفارش آماده كند. بعدازاین كه پالت موردنظر مطابق با سفارش مشتري آماده شد، يك ماشين مخصوص كدهاي تمام کارتنهای داخل پالت موردنظر را خوانده و به سيستم مديريت انبار ارسال میکند. سيستم انبارداري كدهاي دريافت شده را با كدهاي مربوط به ليست سفارش مشتري مقايسه میکند تا عدم تطابق رخ ندهد. فرايند بررسي كدها در سيستم مديريت انبار در حدود 20 ثانيه طول میکشد. در سيستم قديمي باركدهاي کارتنها با استفاده از اسكنرها و بهصورت تقریباً دستي خواندهشده و بهطور دستي با سفارش مشتري مقايسه میشدند. اين فرايند بسته به محل انجام كار بين 80 ثانيه تا 20 دقيقه طول میکشید.
بعدازاین كه پالت به ترتيبي كه گفته شد، آماده شد بايد از درهايي كه مجهز به رمزخوان RFID هستند عبور کرده و دادههای خود را به نرمافزار مديريت انبار ارسال نمايد تا دوباره ازنظر تطبيق با ليست سفارش موردبررسی قرار گيرد. پسازاین مرحله و با توجه به دستوراتي كه از طرف مديريت انبار ارسال میشود، پالت به تريلر مربوطه هدايت میشود. اين فرايند حدود 5 ثانيه طول میکشد كه اين زمان در حدود نصف زمان بازبيني با سيستم باركد است. علاوه بر صرفهجویی در وقت و کاهش هزينه نيروي انساني، پروژه استفاده از RFID در برخي از فرايندهاي شركت Gillette منجر به افزايش دقت فعالیتهای مختلف نسبت به حالت دستي و بهکارگیری سيستم باركد شده است. Gillette ادعا کرده که RFID سبب بازگشت حدود 20 درصد سرمایهگذاری در هزینههای عملياتي در هر مركز توزيع و در طول يك سال شده است كه در اين ميان استفاده از نرمافزارهای مديريت انبار كه قابليت پردازش اطلاعات RFID را داشته باشند، سهم مهمي در كسب اين موفقيت داشته است. امروزه اغلب فراهمکنندگان سیستمهای نرمافزاری مديريت انبار، نسخهای را هم بهمنظور كار با سيستم RFID ارائه میدهند. در حدود 75 تا 80 درصد اين سیستمها قادر به ذخيره کدهای EPC هستند. مركز اصلي همه سیستمهای مديريت انبار، بخش میانافزار آن است كه وظيفه فيلتر كردن، ترجمه و مسيريابي كدهاي الكترونيكي رابین رمزخوانهای RFID و نرمافزار مديريت انبار بر عهده دارد. برخي از توليدكنندگان سیستمهای مديريت انبار با توليدكنندگان میانافزار RFID نظیر Acsis، Bea Systems، Globe Ranger، OAT Systems و بسياري ديگر شريك شدهاند و برخي ديگر خود بهطور مستقيم به توليد میانافزار براي محصولات خود پرداختهاند. سرعت خواندن در RFID هم بهعنوان عامل مهم ديگري در يكپارچه كردن سیستمهای مديريت انبار با تكنولوژي RFID مطرح میشود. شرکتهای مختلف در دورههای آزمايشي استفاده از RFID به دنبال كسب تجربه براي آگاهي از نحوه، زمان و سرعت برچسب زدن و نيز ميزان دقت رمزخوان در خواندن اين برچسبها و همچنين انتخاب نوع خاصي از برچسب كه مناسب با كاربرد موردنظرشان باشد، هستند.
نتیجهگیری
در زمينه انبارداري RFID میتواند بسياري از فرايندهاي موجود را از حالت دستي به حالت خودكار تبديل كرده و نياز به تعداد زياد كارگران را كاهش میدهد. علاوه بر اين بهکارگیری RFID در مديريت انبار سبب میشود كه هزینههای مربوط به نيروي انساني و هزینههای زماني کاهشیافته و دقت در امر توليد و تهیه سفارشها مشتريان افزايش يابد. امروزه بسياري از انبارها و مراكز توزيع در دنيا در حال استفاده از سيستم RFID هستند و اذعان دارند كه بازگشت سرمايه آنها بهشدت بهبودیافته است. بههرحال هنوز هم شرکتها درك روشني از پیادهسازی RFID در زنجيره توليد خود ندارند و فقط از اين تكنولوژي در بخشهای خاصي كه ازنظر تأخیر و نرخ اشتباه دچار مشكلات جدي هستند استفاده میکنند. آنچه سيستم RFID با استفاده از يك زير ساختار منعطف شروع به كار نمايد و از مزايا و منافع آن بهطور كامل استفاده شود، با از بين رفتن فرايندهاي زائد و وقتگیر، بازگشت سرمايه به نحو چشمگيري افزايش خواهد يافت.